TARİHİ LONGBOARDS


LONGBOARD
Longboarding, 1950’lerde gelişen sörf kültürüyle beraber California’nın sahil kentlerindeki tepelerde doğmuş, ardından
Hawaii’de uygun zeminlerin keşfedilmesiyle gelişmiş.
Longboard son yıllarda özellikle Avrupa’da ciddi şekilde yaygınlaşan ve adından da anlaşıldığı üzere normal bir kaykaya göre daha uzun ve türüne göre daha geniş olan bir kaykay çeşidi. Longboard ulaşım aracı olmanın dışında; cruising, downhill, slalom, sliding, freestyle, pumping, dancing  gibi birçok farklı stilde kullanılıyor.
Kızlara en çok yakıştırdığım tarzın longboard dancing olduğunu da belirtmek isterim.
Ayrıca; longboard dancing kızlara yakıştığı kadar erkeklere de yakışıyor. Bunun en iyi örneği;

Longboard normal kaykaylara(shortboard) göre daha ağır ve geniş olduklarından bilindik kaykay hareketleri için pek elverişli değil. Ama kesimlerinden, dingillerinden (trunk) ve büyük tekerlere (wheels) sahip olmalarından dolayı çok hızlı ve ufak bir itmeyle yüksek süratlere erişebilir. Hareket halinde daha kuvvetli bir momentum sağlamak için oldukça uygunlar.
Çoğu 90 ile 150 cm uzunluğu arasında olan boardların kuyruk, burun ve gövde kısmındaki farklılıkları stillerini belirliyor. Geniş tekerlekler kaykaycının sörf board benzeri geniş dönüşler yapmasını sağlıyor. Yani; Longboarding daha çok karada sörf yapmaya benziyor diyebilirim. Dalga sörfü, snowboard gibi sporlarla uğraşıyorsanız veya ilginiz varsa longboard tam size göre.  Sahilde, dağ eteklerinde kilometrelerce, geniş geniş dönüşler yapabilirsiniz.
Sadece dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da; longboard ufak bir ivmeyle çok süratli olabildiğinden öncelikle güvenliğinizi sağlamanız gerekiyor. Dizlik, dirseklik, kask ve sliding disiplini için özel olarak üretilen slide eldivenlerinden kullanmanız şart.
İşte bu anlattığım sporun dünyaca tanınan ve kızlardan oluşan bir ekibi var; “Longboard Girls Crew” 
Madrid kökenli 14 kaykaycı kızın oluşturduğu bu ekip sponsorları ve diğer ülkelerdeki temsilcileri ile hızla büyüyor ve çeşitli aktiviteler yaparak bu işi sadece erkeklerin yapmadığını gösteriyorlar. 
“Endless Roads” isimli bir belgesel çekerek insanların dikkatini çekmeyi başaran ekip parça parça yayınladığı road trip görüntüleri ile “keşke orada, o ekiple olabilseydim” dedirtiyor. Longboard’la veya bu tür extreme sporlarla ilginiz olsun veya olmasın onları izlediğiniz anda hemen bir board edinip peşlerine takılma hissi yaratıyorlar.
Longboard estetik ve emek isteyen riskli bir spor olmasının yanında, başardığınızda duyduğunuz hazza değecek kadar da zevkli. Ben de bu ekibin peşine düşme hayali ile board edindim ve başladım. Ama daha çok emek sarf etmem gerektiğini farkettim. Pes etmek yok!
Türkiye’de de bu sporla uğraşan çok sevimli, genç ve bu işe gönül vermiş birisi var; Nihan Dinç. Longboard Turkey adında grupları var ve herkese kapıları açık. Sıfırdan başlayan birine de her konuda cömert davranıyorlar. Kim bilir, belki ileride bu spora çok uygun olan ülkemizin dağlarından sahile hızla giden  “Longboard Girls Crew Turkey” videolarını izleriz!